2010-08-30 15:10:36• hírek • Szatmár.ro

Közéleti talkshow-n vehettek részt

Idén sem maradhatott el a politikusainkkal folytatott közéleti beszélgetés, melyre vasárnap délután a Nagysátorban került sor. A beszélgetés témája a "Magyarság és nemzetpolitika a Kárpátmedencében" volt.

A közéleti talkshow a Partimui Magyar Napok  rendezvénysorozat hagyományos programjává nőtte ki magát: idén is érdekes témajavaslatokat vetettek fel a szatmári önkormányzat vezetői, és élénk beszélgetéssel zárult a délutáni program.

A résztvevők Erdei D. Isván és Varga Attila RMDSZ-es parlamenti képviselőhöz, Kereskényi Gábor alpolgármesterhez, valamint Csehi Árpád Szabolcs, a Megyei Tanács elnökéhez és tanácsosokhoz intézhették kérdéseiket, illetve megoszthatták javaslataikat  a politikusainkkal.

A beszélgetés során olyan "bűvös szavak" hangzottak el, mint a decentralizáció,  kétnyelvűség. Az önkormányzati vezetők olyan komoly politikai problémákat vetettek fel, mint például a gazdaság megélénküléséhez szükséges tevékenységek, vagy az RMDSZ-en belül működő programok korszerűsítése, és az RMDSZ belső életének megszervezése.

Kereskényi Gábor megemlítette, hogy az oktatási intézmények működtetése és fenntartása a kormány feladata, ezért jó lenne, ha az önkormányzati  vezetőknek is joga lenne beleszólni az intézmények működésébe, pontosabban abba, hogy kik foglalhassák el egy-egy iskola, illetve óvoda igazgatói székét. Sajnos az egyetemek is egyfajta egyfajta üzletté változtak, mivel nagy összegekért és már felvételi nélkül ontják a diplomásokat.

Felmerült az a probléma is, hogy egyre nagyobb szükség van a szakmunkásokra, ezzel szemben pedig egyre nagyobb a túlképzett fiatalok száma. A túlképzetteknek viszont nincs lehetőségük itthon elhelyezkedni, ezért sok jó képességű ember távozik az országból.  A problémára megoldásként szolgálna egy pontos felmérés, amely megmutatná, hogy  szakterületenként pontosan hány szakemberre lenne szükség.  Erdei D. István ehhez a témához még hozzáfűzte, hogy valamilyen módon jó lenne meggyőzni a vidéken élő fiatalságot, hogy ott is van élet, és nem kell feltétlenül beköltözniük a városba.




A beszélgetés témája a kárpátmedencei nemzetpolitika volt


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: